Page content

article content

Teamcoaching-on-the-job

Herken je deze nog? Antonio Conte, als bondscoach van Italië. Gisteren (23-10-2019) zag ik ‘m weer, nu als trainer van Inter Milaan, acterend in de Champions League. Schreeuwend, gebarend en aanwijzingen gevend langs de lijn te vinden.Ik was destijds al geïntrigeerd door deze man. Ik vind het interessant om een te kijken hoe coaches hun teams begeleiden tijdens de wedstrijden. De ene staat stoïcijns in ‘z’n vak’: Juriy Pavlovitsj Sjomin, de trainer van Locomotiv Moskou. De ander is druk langs de lijn en wild gebarend en schreeuwend. Zoals dus Antonio Conte.

Wat ik me daarbij afvroeg was: Waar gedijen de spelers het meest bij? Een rustige trainer/coach op de bank, die erop vertrouwd dat ‘zijn’ spelers in het veld doen wat ze op de training hebben afgesproken? Of meer een trainer die voortdurend aanwezig is en aanwijzingen geeft daar waar hij denkt dat dat nodig is?

De waarheid in het midden

Ik denk dat (hoe flauw ook) de waarheid in het midden ligt.

Het zette mij aan het denken over mijn eigen praktijk als team- en organisatiecoach.
Ik zie daarin veel overeenkomsten met de trainers/coaches in de sport. In mijn loopbaan heb ik veel trainingen gegeven. En bij het uit elkaar gaan aan het einde van een zinvolle een- of tweedaagse (maar ook nog enige tijd daarna) speelde door mijn hoofd: maar wat, als het team straks weer op het veld staat? Kunnen ze dan nog toepassen wat we in het trainingsruimte hebben besproken? Zijn mijn aanwijzingen, tips en suggesties ‘praktijk-proof’?

Bij een voetbaltrainer geldt dan bijvoorbeeld: hebben we de vrije trappen voldoende en vanuit alle hoeken doorgenomen en geoefend? Hebben we de strafschoppen van de tegenstanders goed genoeg bestudeerd? Weet iedereen wat er van hem verwacht wordt?

Langs het veld

Als je langs het veld staat of zit, kun je ingrijpen als dat nodig is: roepen, gebaren, een wissel toepassen. Of een publiekswissel (als cadeautje voor goede prestaties). Of soms het hoofd mistroostig in de schoot leggen (ook dát heeft best veel impact…). Ik zag de trainer van Slavia Praag op de knieën gaan en met z’n vuisten op de grond slaan na een blunder van een van z’n spelers.

Teamcoaching-on-the-job

In míjn werk als teamcoach probeer ik zo veel mogelijk invloed uit te oefenen ‘in het veld’, dus in de dagelijkse praktijk van het werk. En maak ik graag met mijn opdrachtgever afspraken over coaching-on-the-job.

ton_plompen_trainer_coach

Ton Plompen, trainer coach

Hoe ziet dat eruit.

Ik schuif aan bij allerlei overlegvormen (werkoverleg, teamoverleg, MT-vergaderingen).
Soms ben ik daar de stille, op de bank-zittende coach. Ik schrijf op wat mij opvalt, wat ik hoor en zie. Na afloop geef ik feedback en vraag door aan de ‘spelers’ wat hun inbreng was en waar het ook anders (en soms beter) had gekund.
En soms ben ik de coach die tijdens het spel ingrijpt, het spel even stillegt en teruggeeft wat er gebeurt, hoe het proces verloopt. En wat de spelers er zelf van vinden (reflectie).

Insights Discovery

In beide gevallen evalueren we gezamenlijk het proces. Voor de procescheck gebruik ik de kleurenmethodiek van Insights Discovery©.

Blauw: Hebben we het goede speelsysteem, kent ieder zijn rol in het geheel?
Rood: Zijn we voldoende doelgericht, spelen we ‘naar voren’, is er voldoende actie?
Geel: Spelen we elkaar de bal goed toe, komen we samen mooie combinaties, reageren we snel en adequaat op acties van de andere partij?
Groen: Hebben we vertrouwen in elkaar, hebben we iedereen in het spel betrokken, kunnen we ook onder druk de samenhang behouden?

Als je meer wilt weten over Insights Discovery©, kijk dan eens op https://www.tonplompen.nl/insights-discovery/

Gelukkig hebben de teams die ik begeleid en coach niet te maken met tegenstanders. Maar wel met opdrachtgevers, klanten, collega’s van andere afdelingen.

Het werken daarmee of daarvoor, vraag een goed samenspel, dynamiek en actie, onderling vertrouwen en duidelijke kaders en afspraken.

Ik lever daar graag een bijdrage aan!

 

Comment Section

0 reacties op “Teamcoaching-on-the-job

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: